Vreau să schimb, mă implic! Cum să fii un cetățean activ

Vrei să se schimbe ceva în comunitatea în care trăiești? Dacă nu te-ai implicat până acum, e timpul să o faci!

Poți aduce valoare comunităţii în care trăieşti implicându-te activ pentru a îmbunătăţi lucrurile care până acum te deranjau sau poate îţi îngreunau traiul, determinându-te chiar să ajungi să pleci din localitatea sau țara în care locuiești.

Ce înseamnă implicarea civică?

Implicarea civică poate însemna orice acțiune care aduce beneficii comunității, îmbunătățind calitatea vieții oamenilor. Aici poate fi vorba de la un demers care are ca scop sesizarea și rezolvarea unor probleme, lipsuri, organizare sau administrare deficitară, încălcarea și nerespectarea drepturilor cetățenilor din partea autorităților până la a planta copaci, a face curățenie pe strada pe care locuiești, a face donații, voluntariat sau muncă în folosul comunității. Oricine este dornic de o schimbare și deranjat de ceva din mediul în care trăiește, fie prin lipsa satisfacerii unor nevoi precum - calitatea apei, calitatea infrastructurii, un loc de joacă pentru copii, un drum asfaltat, un indicator/ limitator de viteză, o stradă mai curată, o grădiniță sau școală bine echipată și dotată ș.a.m.d., poate iniția acțiuni sau se poate alătura unor cauze, organizații sau evenimente pentru a-și pune amprenta în comunitate și a fi parte activă din aceasta. Credem că într-o comunitate funcțională oamenii se ajută unii pe alții, se respectă drepturile fiecăruia, se promovează grija față de ceilalți și față de mediul înconjurător și bunul simț primează.

Deseori, în viața unora dintre cei care vor să își îmbunătățească condițiile de trai, vine un moment în care decid că este momentul să ia atitudine și să facă ceva. Indiferent de rolul pe care vrei să ți-l asumi ca cetățean, primul pas este acela de a te informa corect pentru a-ți cunoaște drepturile și responsabilitățile, legislația în vigoare și normele de conviețuire socială. Acum e mult mai ușor să fii la curent cu aceste informații prin accesul la internet.

Știai că ai dreptul de a participa la reuniunile autorităților locale în cazul în care se discută probleme care te privesc în mod direct? Știai că fiecare cetățean își poate exprima punctul de vedere și poate influența agenda publică locală? Există instrumente juridice locale, care asigură dreptul cetățenilor de a se implica mai mult în probleme publice care îi afectează direct sau indirect.

Cu cât mai mulți cetățeni sunt activi într-o comunitate, cu atât mai mult democrația va fi consolidată într-o societate în care cetățenii contează și opiniile lor sunt luate în considerare. A fi activ în comunitate implică diferite activități, în funcție de specificul local, dar metodele de implicare a cetățenilor sunt aceleași.

Ce pot face eu, ca cetățean, pentru a rezolva o problemă?

Iată care ar fi, pe scurt, pașii pentru rezolvarea unei probleme:

  • Identificarea și definirea problemei. Care este problema? Definirea cât mai clară a problemei este un pas esențial pentru a identifica căi de rezolvare și soluții (de când, de ce, situații similare, numere/statistici etc.).
  • Identificarea și clarificarea soluției - Ce îți dorești? Cum poate fi rezolvată problema? Ce schimbări trebuie făcute pentru a rezolva problema existentă?
  • Identificarea și implicarea altor persoane afectate de problemă - Pe cine mai deranjează? Găsirea unui grup de oameni care să se implice!
  • Solicitări către autoritățile responsabile - Cereri, sesizări, petiții, presiuni către autoritățile responsabile să rezolve situația!

1. Primul pas este să afli care și dacă mai sunt persoane afectate de aceeași problemă și cine s-ar mai lupta pentru rezolvarea ei. Acest lucru presupune să comunici, să discuți cu cât mai mulți vecini, alți oameni din comunitate și să încerci să-i mobilizezi.

2. Pasul doi este să afli ce anume ai putea să soliciți și cui:

  • Să identifici instituțiile responsabile cu rezolvarea respectivei probleme și ce ar trebui/putea fiecare să facă în situația respectivă pentru rezolvare.
  • Poți căuta pe site-ul instituției numele și datele de contact ale factorilor decizionali. E posibil să ai nevoie de mai multe informații pe care le poți solicita prin Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Deseori, instituțiile pun la dispoziția cetățenilor formulare tipizate pe site-urile lor pentru a fi descărcate.
  • E nevoie să analizezi problema în detaliu pentru a ajunge la o listă clară de solicitări pe care să le adresezi apoi autorităților (de exemplu: dotarea parcului de la adresa y cu noi aparate de joacă/reparația celor existente, eliminarea gunoaielor/ambroziei din zona y, instalarea unui limitator de viteză pe strada z etc.).

3. Pasul următor este să faci cunoscute solicitările. Poți începe cu o simplă petiție (cu cât este semnată de mai mulți oameni, cu atât mai bine) sau poți cere o audiență persoanei responsabile. Dacă solicitările sunt ignorate sau uitate, se poate merge mai departe cu tactici care să pună mai multă presiune pe autorități. Câteva lucruri contează mult în relația cu autoritățile:

  • să fiți mai mulți (reprezentativitate);
  • să arăți că știi despre ce vorbești (să te documentezi asupra problemei);
  • să insiști (perseverență și disponibilitate de a continua presiunile/demersurile);
  • să promovezi cât mai mult subiectul, inclusiv online/media/presă.

Este important de luat în calcul că, atunci când vrei să te implici e nevoie să știi clar ce vrei să schimbi și ce poți primi și  să determini dacă acțiunea, activitatea sau proiectul în care decizi să te implici este adecvat pentru tine.

Implicarea  înseamnă ieșirea dintr-o stare de inerție, de pasivitate, de acceptare neputincioasă și asumarea unei responsabilități față de tine însuți și de mediul în care trăiești, fiind constant conectat la informații legate de ce se întâmplă în jurul tău.

https://educatiecivica.ro/implicare-civica/

Surse:

Cum poți afla informații de interes public prin Legea 544/2001: https://www.apador.org/cum-folosesti-destept-legea-5442001-ca-sa-obtii-informatii-publice/

Educație civică pe înțelesul tuturor: https://educatiecivica.ro/lectii/

http://cere.ong/wp-content/uploads/2018/07/rezolvarea-unei-probleme.pdf

http://www.apd.ro/ro_RO/clubapd-cnc/ghidul-implicarea-pentru-toti

Sursa foto: https://pixabay.com/